vineri, 14 martie 2014

Alamirea metalelor

DIY+stiati+ca+tutoriale+HowTo Alamirea este una dintre cele mai dificile operatiuni de galvanizare piesele urmand a se acoperi simultan cu ambele metale componente: zincul si cuprul. Trebuie precizat ca galvanizarea metalelor inseamna acoperirea pe cale electrica a pieselor metalice cu un strat foarte subtire dintr-un alt metal cu scopul de a le da un aspect estetic si de a le feri de actiunea unor agenti chimici. De multe ori galvanizarea este o operatie premergatoare unei alte operatiuni executate cu acelasi scop -colorarea- sau unul auxiliar pentru obtinerea unor rezultate in lucrarile speciale.

 Compozitia si modul de preparare este urmatorul:
  1. Se dizolva 200 grame sulfat de cupru si 200 grame sulfat de zinc in 3 litri apa si apoi se toarna in mod progresiv o solutie de 5 litri apa. de 400-600 bicarbonat de natrui dizolvat intr-un litru de apa fierbinte.
  2. Precipitatul alb care se formeaza se filtreaza si se spala cu apa pana cand apa care se scurge din precipitat nu mai inroseste hartia de turnesol.
  3. Precipitatul astfel obtinut se varsa intr-un vas care contine o solutie de 5 litri apa, 150 grame de bicarbonat de sodiu cristalizat, 250 grame de cianura de potasiu(99%) si 250 grame de sulfat de natriu; se amesteca bine apoi se filtreaza din nou si lichidul ramas se amesteca cu circa 6 litri de apa si se fierbe.
  4. Alamire se face la 3 volti si cu un curent foarte slab. Uneori se comite greseala de aintrebuinta intensitati mari de curent cu scopul de a accelera  depunerea alamei. 
Atentie!
Hidrogenul care se formeaza in cazul acesta impiedica aderenta metalului pe metal din care cauza stratul depus nu are nicio rezistenta.

Intrebuintarea periei de sarma da aceleasi bune ca si la aramirea pieselor. Polul pozitiv este format din tabla recoapta de alama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...